den nya svenska kronan

50 kr: Evert Taube

För att vara nationalskald är han sällsamt bortglömd. Det finns ingen idag som “förhåller sig” till Evert Taube. Ingen anger Evert Taube som referens i något sammanhang. Om man bortser från göteborgaren Håkan Hellström. Taube existerar bara på farmors LP-skivor och på gulnade fotografier.

 

20 kr: Astrid Lindgren
Astrid Lindgren får aldrig något Nobelpris och tröstpriset blir att hon får bli motiv på 20-lappen, den sedel som är allra mest spridd i Sverige. Jag hade förvisso tyckt att det hade varit lite mer avantgarde av Riksbanken att sätta Pippi Långstrump eller Karlsson på taket där. Det hade blivit festligt, pengarna hade sett ut lite som leksakspengar, som Monopolspelet. Men visst är det så att vi älskar Lindgrens karaktärer mer än vad vi älskar henne.

100 kr: Greta Garbo
Enligt Alex så är det den enda riktiga världsstjärna som självfallet pryder en av våra lappar. Vi är i allmänhet dåliga på att hedra denna stora kvinnas minne, hennes filmer visas inte ens som matinéer längre på SVT.

200 kr: Ingmar Bergman
Riksbankens regel är tydligen att inga levande människor ska finnas på några lappar – man ska inte kunna betala med sig själv. Själv skulle han sannolikt protestera våldsamt om han fick nys om saken – han hatade ju alla former av känslomässigt rabalder, alla typer av hyllningar och homager. Men nu när han är död och han inte längre har något att säga till om tycker jag att det är fint att han finns med oss i våra plånböcker.

500 kr: sångerskan Birgit Nilsson
Vet inte ens vem denna kvinna är och orkar inta ta reda på det heller. Vem går runt med så stora sedlar?

 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback